Mooi Stellenbosch

Blijf op de hoogte en volg Hanny en André

03 Augustus 2018 | Zuid-Afrika, Stellenbosch

2-8
In 45 minuten bereiken we via een eikenlaan de universiteitsstad Stellenbosch, genoemd naar Simon van der Stel (1679). Een verademing bij het drukke en onpersoonlijke Kaapstad. Witte Kaap-Hollandse huizen staan langs de weg te pronken in de lente zon. Er heerst een hele gemoedelijke sfeer, dat voel je direct. Een klein beetje Nederland in Zuid Afrika.

Bij een cafeetje raken we aan de praat met een Zwitserse man. Lekker in het zonnetje zittend, op een klein terras, nipt hij rustig aan zijn witte wijn (11 uur). Dertig jaar heeft hij in Stellenbosch gewerkt als professor (iets met wijnbouw) en is nu met pensioen. Zijn eerdere huis, wat prachtig uitkijkt over het meer van Lugano, heeft hij verhuurd. Hij is van deze gemoedelijke stad gaan houden en gaat niet meer terug naar Zwitserland.
De man verteld over de stad, hoe de komst van studenten de stad positief heeft veranderd. Over de werkgelegenheid in de wijnbouw (meer dan 300 wijnhuizen), toerisme en in de afvalindustrie. Er is dan ook weinig criminaliteit in Stellenbosch te bespeuren. Hij roept en zwaait ondertussen naar verschillende voorbijgangers, na al die jaren kent hij inmiddels de halve stad.
Als wij het stadje verkennen, zien we inderdaad veel studenten en universiteiten (hoërskool ;-). Het is heerlijk weer, 21 graden, dus veel studenten "leven" buiten. Het is echt een mooi stadje, je voelt je er gelijk thuis.

Na het bezoek aan Stellenbosch nemen we de weg naar Franschhoek en naar Paarl. Werkelijk een prachtige route. Grillige bergen, glooiende weiden met wijnranken. Witte Kaap-Hollandse huizen, meren, paarden en koeien.

Bij Paarl gaan we op zoek naar de Ridgeback winery, daar wil André de Rhodesian Ridgebacks zien. Maar helaas het restaurant is gesloten tot eind augustus en de honden zijn niet daar te vinden. Dan maar een pet en een flesje wijn met het logo kopen om onze teleurstelling te verzachten. Gelukkig vinden we een restaurant wat zeer de moeite waard is om te bezoeken. De pet wordt pas afgezet bij het naar bed gaan die avond!